Dagene går videre

  • 19.08.2014 - 16:55

Det har vært mye i det siste, det skal faktisk sies. Typisk at alt dette skulle skje midt i flyttingen og skolestart, men det kan jeg skylde meg selv. Jeg vet såklart at alt dette styret ender som alt annet. At det blir stille. Det er bare sånn media er, og det har jeg på en eller måte bare godtatt. Sånn er verden, akkurat det kan verken jeg eller noen andre endre. Kambodsja turen har nå lettet litt på samvittigheten, på grunn av dere. Jeg vet nå at så utrolig mange mennesker sitter igjen med mer enn de gjorde i første omgang, da denne serien kom ut. Nå vet flere. Så om man velger å virkelig ta det til seg eller ikke er deres oppgave. Jeg har fått så utrolig mange meldinger og mailer med folk som vil gjøre en forskjell. Som faktisk er stolte av meg. Den setningen var rar å skrive. Stolt av meg faktisk, da har jeg vel fått til noe? Jeg har blitt invitert på promo turné der jeg skal få reise rundt og holde foredrag om dette på universiteter, ungdomsskoler og høyskoler. Jeg har blitt kontaktet av flere viktige personer som vil bli en del av dette. Jeg er rørt over hvor mange mennesker som faktisk bryr seg, verden er ikke fortapt helt enda. Men så er det også en ting jeg gjerne vil si, å det er at det er mange som sier de vil boikotte for å gjøre en forskjell. Om dere har lyst til å slutte å handle i de store kleskjedene eller ikke? Er deres valg, ingen andres. Arbeiderne i Kambodsja fortalte faktisk at de ikke ønsket at folk skulle slutte å kjøpe klær. For da mister de jobbene sine og har da ingenting å leve av. Men såklart, hadde vi stoppet å handle? Hadde salgstallene sunket betraktelig og det ville igjen ført til at noen faktisk hadde blitt tvunget til å tak i problemet. Dette er en utrolig vanskelig sak. Et land som Kambodsja har ikke så mange fine flotte jobber å velge mellom som her i Norge, sånn er det bare. For det er ikke selve jobben som er problemet, det er lønnen og de uutholdelige arbeidsforholdene. Ikke glem det. 
 
For jeg kommer til å ha på meg klær fra Zara, Monki og kanskje til å med en topp jeg kjøpte på H&M en gang i tiden. Jeg er bare et menneske jeg også. Men jeg har lært meg å bruke ting jeg allerede har, jeg har lært meg å sette mer pris på klærne mine og jeg lært at dette er et gigantisk problem.For det er så utrolig synd at ungdommer i dag skal føle på et stort klespress når den personen som har lagd jakken dere har så lyst på, har slitt livet ut av seg? Dette er noe som må presses. For jeg håper en eller annen sjel i H&M kanskje heller ser på alt dette som en mulighet. En mulighet til å stå frem og si "Vi har lyst til å gjøre en forskjell". Hvorfor de ikke gjør dette er meg en stor gåte. Hvorfor ikke gå ut som en av verdens mest inspirerende kleskjede å gjøre noe med problemet? Jeg gir de jo en gullbilett her? Jeg gir de en mulighet? Vi gir de en mulighet. Dette har de faktisk penger til å gjøre? Så hadde kanskje flere kjeder hengt seg på som, Zara eller bare Bikbok. Deretter hadde mange mange mange mennesker fått en bedre fremtid. Det var det jeg ville få ut av dette, for dere som ikke forstår det.
Det er derfor jeg presset på den største, fordi kanskje går det opp et lys som får noen til å forstå at dette er jo en mulighet til å gjøre noe stort? Jeg har tross alt flere venniner som jobber i H&M, og det er ikke sånn at jeg hater de for det? Jeg har selv jobbet i klesbutikk og jeg kritiserer ikke noen av dere. Som sagt kritiserer jeg de som ikke gjør jobben sin oppi alt dette. Verden er fæl, forferdelig fæl og dette er bare en liten bit av et veldig veldig stort bilde av en vond verden vi lever i. Jeg skulle bare ønske at H&M kunne sett på dette som en mulighet, det er hva som gjør meg så sint, og lei.. Hvorfor ikke bare gjøre noe med problemet å stå frem som et godt forbilde? Med overskrifter rundt om i hele verden, fordi nettopp de velger å hjelpe sine egne arbeidere? Så deretter få alle andre kleskjeder til å føle seg presset med å også gå ut som et godt forbilde for resten av verden? Istede for å smelle døren igjen som noen små barn som ikke vil høre mer mas? Uff. Men det skal også sies at jeg har fått høre av flere av venninene mine at de ansatte på H&M har fått informasjon om dette. De har fått flere papirer angående Sweatshop og de ansatte har fått mulighet til å spørre om forskjellige ting. Jeg var da et ganske stort samtale emne. Så noe skjer, det skjer faktisk noe. Å akkurat "noe" er bedre enn ingenting. Jeg er bare meg, men sammen kan man få til så utrolig mye. Så jeg håper, jeg håper av hele mitt hjerte at en eller annen der ute plukker dette opp, og tar et skikkelig tak. Sånn at jeg en dag kan kunne tenke på Soctyr og de andre arbeiderne å vite at idag legger de seg med et smil, å ikke tårer.

-A9

hilde 19.08.2014 kl.16:58

Å så trist skal lese videre, du er kjempe flink anniken stå på

Thea 19.08.2014 kl.17:03

videre*

Bra blogginnlegg! :)

Mathilda 19.08.2014 kl.17:03

Blir så inspirert over hvor mye du prøver, og hvor hardt du jobber for saken din!

Helga 19.08.2014 kl.17:06

Jeg tror alle som liker og deler videre innlegene dine er stolt over deg! Bra dem gjør noe ja! men virker ikke som det er så veldig vanskelg å gjøre noe mer, og det er på tide dem gjør noe!...Håper du får en fin start på ny skole :)

Marie 19.08.2014 kl.17:12

Du er utrolig, anniken

Det viktigste er at du er et snilt menneske. Bortsett fra det er det ikke mer man kan spørre av et menneske. Jeg får alltid en god følelse når jeg leser bloggen din. Fordi den er så ærlig og man får aldri noen følelse av at du tenker ondt (altså, når det kommer til deg som person. Er sikkert mye du tenker ondt om, men snakker om bloggen). Vil lese mere du kommer til å skrive, for du skriver så bra.

mkde 19.08.2014 kl.17:13

du er virkelig sterk du, står på :) heier på deg <3

Malin 19.08.2014 kl.17:22

Du er et forbilde for meg Anniken! Stå på, en dag vil jeg gjøre noe slikt som du har gjort nå <3 Lurer forresten på hvor vesken er fra? Den brune på bildet? :) takk på forhånd!

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.17:26

Malin: Tusen tusen takk <3 Den er fra Mulberry!

Anonym 19.08.2014 kl.17:27

h&m jobber hele tiden med det du skriver om, og flere ganger i året er de rundt på fabrikkene og sjekker arbeidsforholdene, brannsikkerhet, og resten av lista. h&m er vel ikke den kjeden som kan løse dette problemet, men landet må selv ta taki sine arbeidsforhold, og endre måten de ansatte behandles på av de som sitter høyere opp i rekken. h&m stiller strenge krav og har årlig flere inspeksjoner på fabrikkene, og selvfølgelig blir det slått hardt ned på om det er lovbrudd. Det er ikke h&m det er noe galt med, men verden. h&m har tidligere komentert dette til de store avisene da det var snakk om brannsikerheten på fabrikkene! google it.

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.17:33

Anonym: Hm, det er helt ok for meg at det er sånn du ser på saken. Men nå har jeg faktisk snakket med mennesker som har fortalt at de blir truet med å miste jobben om de ikke selv lyver i disse "inspeksjonene". Sjefene på disse fabrikkene er ikke fra H&M selv, men har en jobb å følge på likhet som alle andre. Så ja kanskje, hadde H&M faktisk visst hvordan det egentlig var i fabrikkene deres kunne de gjort noe. Men da burde man kanskje komme uanmeldt istede for å være godtroende å tro at alt er plettfritt i et land med lite penger?

Tina K 19.08.2014 kl.17:39

Wow du er flink, og ikke minst så utrolig inspirerende, nydelige deg!!<3

AffiMizza 19.08.2014 kl.17:41

Hei! Jeg har ikke lest bloggen din før, men tenkte jeg kunne ta en titt innom. For meg er du nemlig ny på bloggtoppen. Etter å ha scrollet gjennom bloggen din begynner jeg å lese den og blir så inspirert og rørt av alle de tingene du driver med. Ved første øyekast ville jeg sagt du var en hvilken som helst annen rosablogger, men etter å ha lest en del innlegg kan jeg se at du har veldig mye fint på hjertet.

Dessuten er det bra å ha en blogger på topplisten som kan være med på å skape nye perspektiver på små detaljer vi ikke tenker over i hverdagen. Som for eksempel denne saken om klær. Du setter helt andre standarder for bloggere og gjør noe nytt som på sikt gjør deg til et stort forbilde for mange andre. Du virker som en super herlig person og jeg ser fram til å lese mer på bloggen din.

Mathilde 19.08.2014 kl.17:54

Du er en veldig innspirerende jente og et bra forbilde, ser virkelig opp til deg!!!💜

renatanorway 19.08.2014 kl.18:05

Du er en flink og ærlig jente :) bare stå på :)

Marthe 19.08.2014 kl.18:10

Jeg er enig i hva du mener og skriver. Men føler kanskje at du drar alle over en kam. Du har ikke vært å sett hvordan h&m sine produksjonsfabrikker er og kan vel kanskje ikke uttale deg om hvordan det da er der. Jeg er helt enig om at h&m er en altfor lukket bransje og de burde slippe bilder og kommentarer for å vise at det er sånn man har det hos de.

Og til en ettertanke- Monkii er en h&m butikk ;)

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.18:19

Marthe: altså det er vel en ganske stor grunn til at vi ikke engang fikk besøke hm sine fabrikker. De nektet oss, og det sier litt i seg selv. Samtidig så har jeg snakket med 14 jenter som faktisk jobber der. Å det holder faktisk for meg.

Lisa :) 19.08.2014 kl.18:21

Jeg har fulgt mye med på sweatshop, innleggene dine og alle disse tingene de siste ukene! Dette er noe som rører meg forferdelig! Hvordan i all verden kan dette være tilfelle hos disse store kleskjedene som hvert år drar inn millioner på millioner, for ikke snakke om milliarder! Dag ut og dag inn strever disse arbeiderne, noen av dem strever seg i hjel, hva i helvete fåregår her da!? Disse som kanskje skulle ordnet opp i at disse forferdelig tragiske forholdene hvor arbeiderene må oppholde seg hver bidige dag, er ikke er gjort noe med!!!(dette skulle vel ikke vært et problem, hæ? Hæ?!)

Dette skremmer meg litt! Hva fåregår oppi hodene til menneskene i verden som noen folk faktisk omgåes med? Noen nekter oss jo faktisk i å en gang PRØVE å gjøre en liten forskjell til noe bedre! DETTE DREIER SEG IKKE OM BUSINESS, DETTE DREIER SEG OM MENNESKELIGHET! Selv jeg, på 14 år skjønner jo det! Dette er en situasjon som gjør meg ufattelig sint, men også trist, spent og ikke minst takknemlig! Jeg, 14 år, har en liten jobb som trener der jeg faktisk tjener mere på 1 måned enn det arbeiderene kanskje gjør på 5 måneder! "Bedriften" jeg jobber for har ikke veldig mye penger å gi til sine trenere, men det har deres! Maktsyke og pengesyke er det de er, men dette SKAL ta slutt!

Poenget er at vi faktisk, ja, bor i en syk.., SYK verden!

Jeg kunne sittet å skrevet i timesvis, men føler dette er mer enn nok...

Vi trenger pågangsmot, styrke og en massiv vilje til å gjennomføre dette! Absolutt enig med deg Anniken! Du er en tankevekker, og vi synes alle det du gjør er fantastisk! Stå på og vi skal alle vise syerne av våre klær at de for søren betyr noe! De har RETT til å leve, og de har RETT til å kunne leve det livet de har med et smil om munnen, mette mager og en seng og sove i! Noen av disse kleskjedene har gått gærne veien, men vi må få de på rett kjør igjen! Vi skal klare det! Alle SAMMEN! DET er noe jeg har tro på! Be for menneskene og be om styrke!

Jeg har en god følelse

19.08.2014 kl.18:57

Godt skrevet😊

Elise 19.08.2014 kl.19:43

Bra du gjør en forskjell :)

E 19.08.2014 kl.20:47

Du burde lage et bilde, et "merke" som vi alle kan dele på instagram for å få enda flere mennesker oppmerksom på alt dette du skrviver om. Kanskje kan vi starte en internasjonal trend hvor gjenbruk er i fokus, og hvor vi krever kvalitets klær som varer og som sparer miljøet. Og som krever menneskelige arbeidsforhold og lønn for dem som lager klærene våre. Vi i vesten har råd til å betale mange flere tiere for en t-skjorte . Og hvis dette kan endre flere tusen menneskers livskvalitet er det jo mer enn verdt det ! Eller hva?

Anna 19.08.2014 kl.21:14

Jeg skjønner ingen ting av dette oppstyret, man trenger ikke å ha dratt til ett av verdens fattigste land for å forstå at en genser til 100 kr ikke er sydd/lagd av noen svensker med times lønn på 149 kroner på en fabrikk i Stockholm. Ja det er kjempe leit at det er sånn men også fattige mennesker her i vesten må få lov å kjøpe seg klær de har råd til som ja er billig produsert i utlandet. Kan du ikke komme opp med en plan om hvordan de svakrestilte her i Norge som ikke har råd til å gi ungdommene Acne, Odd Molly osv kan kjøpe billige klær og ikke få dårlig samvittighet ovenfor arbeiderene i Bangladesh?

Hei 19.08.2014 kl.21:23

Wow du er tøff Anniken! At du som enkeltperson har opplyst og gått ut med dette i media er stort! Jeg kunne ønske jeg var som deg! Jeg kommer sikkert til å fortsette å kjøpe klær fra de store kjedene (som h&m, bikbok, Ginatricot osv), men neste gang skal jeg faktisk spørre damen i kassen om hun faktisk vet hvordan arbeidsforhold klærne er laget under. Du er en inspirasjonskilde og du har inspirert meg!:):)

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.22:13

Anna: kan ikke redde hele verden på engang dessverre. Jeg er bare et menneske jeg også, å ja. Det er mye vondt . Men skulle man startet å finne andre ting som en eller annen synes er mer viktig så hadde alt gått i sirkel. Dette er noe jeg brenner for, og noe jeg vil ta tak i.

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.22:14

E: det var ikke en dum tanke!

DIMAN DILIR 19.08.2014 kl.22:18

så fin!

monica 19.08.2014 kl.22:50

skal sies at H&M har uanmeldte inspeksjoner på sine fabrikker :) dette har du funnet ut hvis du har spurt H&M om det. Her sitter du på mye feil informasjon.

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.23:14

monica: det sies kanskje det? Men om det skjer har jeg ingen tro på. Og nei, det er litt vanskelig, de er ikke så villig til prat:)

<3 19.08.2014 kl.23:17

Skulle ønske jeg betydde noe, så jeg kunne hjulpet og gjort en forskjell.

Anniken Jørgensen 19.08.2014 kl.23:23

<3: du betyr noe, og du har allerede gjort mye ved å kun bry deg <3

Sabrina 19.08.2014 kl.23:30

Ååå du har blitt mitt nye forbilde.Det du skriver er ikke å sette ord på du er virklig et godt menneske klem oslojente<3

Ida 20.08.2014 kl.10:24

Hei! Jeg ville bare tipse deg om at Bikbok (som er en del av Varner kjeden forresten) er ganske flinke på dette :) Du kan lese om det på www.varner.no :)

Skjekket opp dette nettopp fordi jeg ville vite hvordan arbeiderne der klærne mine kommer fra har det :)
Väldigt bra och välskrivet! :) älskar att jag hittat din blogg! :)

Henniie 20.08.2014 kl.12:10

Så pen Mulberry veske !!

Anine 20.08.2014 kl.12:22

Det er utrolig hvor mye bare en 17åring kan få til! På grunn av ditt arrangement rundt dette temaet har mange av mine venner tenkt over dette! I 3 klasse på vgs har noen jenter startet med et prosjekt om å spre budskapet som du prøver å få frem!! Stå på Anniken, du er et supert forbilde for unge jenter og en perso jeg virkelig ser opp til:*

20.08.2014 kl.12:27

Du burde være utrolig stolt av deg selv!!

Renate 20.08.2014 kl.12:38

Jeg synes du er ufattelig flink jeg, Anniken. Du er sterk og modig.

Vi trenger flere som deg - og jeg skal selv prøve å bli mer bevisst når jeg er ute og handler klær. Takk for at du bryr deg om andre menneskers velvære. Takk for at du har nok stå-på-vilje til å fortelle sannheten selv om andre ber deg tie. Og siste men ikke minst - takk for at du ikke gir deg! Jeg er stolt av deg!

Kristin Larsen 20.08.2014 kl.21:12

hvor er buksen fra?

Pia 21.08.2014 kl.09:08

Temaet er viktig, men riktig info når man prater om temaet, er også veldig viktig. Alle tar frem HM, men tror dere virkelig at zara, varnergruppen, nike, andre store og MYE dyrere merker betaler høyere lønninger og har tryggere arbeidsplasser enn HM? De gjør akkurat det samme. Bare de tar en mye høyere pris for klærne ute i butikk. Det er jo myndighetene som til syvende og sist må ta beslutningen om å høyne sikkerhet og lønn. Men i slike land er det mye korrupsjon. Jeg vet att HM gjør mye tiltak, og de er de beste i bransjen på mye av dette arbeidet. Hvis man skal lete etter flere skurker enn vestlige kleskjedene bør man kanskje se i retning eiere og styrere av fabrikkene

Anniken Jørgensen 21.08.2014 kl.15:09

Kristin Larsen: moxy!

HeddaHorverak 21.08.2014 kl.23:25

Du er mitt største forbilde!! Elsker bloggen din

27.08.2014 kl.17:27

er det den buksen som de selger på ma vie i drammen? fyy er fin

Anniken Jørgensen 27.08.2014 kl.21:43

Anonym: ja! :)
Anniken Jørgensen

Jeg heter Anniken Englund Jørgensen, 18 år og oppvokst ett lite sted utenfor Drammen. En gammel sjel i en ung kropp, alltid på jakt etter noe annerledes. Så dette er bloggen som følger mitt liv, ærlig og upyntet.

Kontakt:
anniken.jorgensen@hotmail.com

Følg meg:

  • Bloggdesign av KvDesign
    hits